آب بندی استخر به روش اجرای ماهیچه سیمانی

امروزه بسیاری از افراد در منزل شخصی خود به ساخت استخر اقدام می نمایند ولی از اقدامات ضروری در طراحی، ساخت و اجرای آن اطلاعات کافی ندارند. آب بندی استخر یکی از مهمترین بخش های اجرای استخر و مخازن آبی به شمار می آید که اگر به درستی انجام نشود سبب مشکلات جبران ناپذیری خواهد شد. در این مقاله قصد داریم تا روش های جلوگیری از نفوذ یا عبور آب از استخر را معرفی کنیم و یکی از بهترین روش های آب بندی استخر که اجرای ماهیچه سیمانی نام دارد را توضیح دهیم. بنابراین توصیه می کنیم تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.

آب بندی استخر

آب بندی استخر چیست؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که یکی از مهمترین مراحل ساخت استخر، جلوگیری از نشت آب از استخر می باشد که با توجه به منحصر به فرد بودن این سازه آبی نیازمند دقت عمل ویژه ای می باشد تا شاهد مشکلات فاجعه باری نشوید. آب بندی استخر به عملیاتی گفته می شود که جهت جلوگیری از نفوذ یا عبور آب از بدنه و کف استخر انجام می شود تا سازه بتنی مورد نظر طول عمر، دوام و زیبایی بیشتری از خود نشان دهد. روش های جلوگیری از نشت آب در استخر با دیگر مخازن آب یا فاضلاب متفاوت می باشد و به روش های منحصر به فردی انجام خواهد شد تا به نتیجه مطلوب برسید. در بخش بعدی این مقاله مواردی که سبب تمایز آب بندی در استخر با سایر سازه های آبی مانند مخزن یا فاضلاب می شود را بیان خواهیم کرد.

۴ دلیل تمایز آب بندی در استخر با سایر سازه های آبی

به طور کلی مبحث آب بندی یکی از مهمترین فاکتورها در سازه های بتنی آبی مانند استخر به شمار می آید که مواردی سبب خواهد شد تا آب بندی در استخر با دیگر سازه های آبی مانند مخازن یا فاضلات متفاوت باشد که در ادامه بیان خواهیم کرد:

  1. تغییرات دمایی آب و مبحث انبساط و انقباض ناشی از آن در استخر
  2. سخت و هزینه بر بودن دسترسی به بدنه استخر پس از پوشش نهایی مانند کاشی کاری
  3. استفاده از مصالح ناهمگن و سنتی در ساخت استخر می تواند منجر به بروز ترک شود که سبب ایجاد نشت در استخر می شود.
  4. عدم دسترسی به محل نفوذ آب و عدم دسترسی به پشت دیوار استخر حساسیت آب بندی را در استخر چند برابر خواهد کرد.

انواع روش های آب بندی در استخر

اگر قصد دارید از نشت آب در استخر جلوگیری کنید با توجه به حساسیت این مسئله چندین روش جهت آب بندی استخر وجود دارد که در ادامه به اختصار ۶ روش را توضیح خواهیم داد:

  1. آب بندی در حین اجرای استخر: استفاده از نوار آب بند مانند واتراستاپ پی وی سی یا بنتونیتی که به دلیل ضعف اجرایی در نهایت به آب بندی ثانویه نیاز خواهد شد.
  2. آب بندی لایه ای به صورت سنتی: استفاده از مواد آب بند مانند چسب بتن، پلاستر، نرمه ماسه سیمان که به علت درزهای اجرایی سبب آب بندی قطعی استخر نخواهد شد.
  3. آب بندی با پوشش های ژئوممبران: این پوشش جهت استفاده در استخر شنا به دلیل عدم چسبندگی لازم برای اجرای کاشی و ظاهر نامناسب گزینه مناسبی نخواهد بود و برای مخازن آب کشاورزی و پرورش ماهی با ابعاد بزرگ مناسب می باشد.  
  4. آب بندی با پوشش های پلی یورتان: این نوع پوشش به علت زیبایی ظاهری و دکوراتیو بودن گزینه بسیار مناسبی می باشد که به اجرای کاشی نیاز نخواهد بود ولی باید به صورت تخصصی اجرا شود.
  5. آب بندی با پوشش های نفوذگر کریستال شونده: این پوشش جهت آب بندی استخرهایی با بدنه بتن مسلح کاربرد دارد و برای استخرهای بلوکی یا آجری مناسب نخواهد بود.
  6. پوشش های سوپر الاستومری پایه سیمانی اکرلیکی: این پوشش یکی از بهترین روش های آب بندی استخر محسوب می شود که از جمله ویژگی های آن می توان به انعطاف پذیری بالا، مقاومت در برابر سولفات و کلر، تحمل تنش های ناشی از انبساط و انقباض، چسبندگی عالی و امکان اجرای کاشی بر روی این پوشش اشاره کرد.

در ادامه بهترین روش آب بندی در استخر با مواد پایه سیمانی را توضیح خواهیم داد.

بهترین روش آب بندی استخر

بهترین روش های آب بندی استخر و مخازن دارای دستورالعمل خاصی می باشند که در آنها از محصولات آب بندی نظیر چسب بتن آب بند MCP، ملات آب بندی RCM و عایق رطوبتی MCI استفاده می شود که دارای عملکرد بسیار مطلوب در  آب بندی سازه های آبی می باشند و از لحاظ هزینه نیز بسیار مقرون به صرفه خواهند بود.

در اجرای بهترین روش آب بندی توصیه می شود که ابتدا یک ماهیچه سیمانی با استفاده از ملات آب بند اجرا شود که در محل اتصال دیواره ها به کف مخزن یعنی بهترین نقطه جهت جلوگیری از نشت آب انجام می گیرد. به طور کلی بهترین روش آب بندی استخر، مخزن یا فاضلاب اجرای یک ماهیچه سیمانی با استفاده از ملات آب بند از قبیل ملات و بتن آماده حاوی افزودنی، ملات ترمیمی الیاف دار RCM و چسب بتن آب بند MCP می باشد که به دو روش توصیه می شود.

در ادامه این مقاله به دو روش آب بندی استخر با اجرای ماهیچه سیمانی خواهیم پرداخت بنابراین تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

آب بندی با اجرای ماهیچه سیمانی با استفاده از ملات ترمیمی الیاف دار  RCM

در این روش آب بندی باید ابتدا یک ماهیچه سیمانی با ضخامت حدود ۵ تا ۷ سانتیمتر با ملات آب بند RCM اجرا کنید. استفاده از ملات آب بند RCM که به صورت پودر پایه سیمانی متشکل از مواد پلیمری، فیلترهای معدنی و الیاف می باشد. این مواد دارای مقاومت مکانیکی بسیار بالا و چسبندگی فوق العاده ای می باشد که جهت بهبود خواص آب بندی گزینه بسیار مناسبی خواهد بود.

همچنین این ملات جهت ماهیچه کشی، اجرای عملیات نرمه کشی و زیرسازی بدنه بسیار مناسب می باشد و از ترک خوردگی جلوگیری خواهد کرد. در این روش به منظور چسبندگی بیشتر مش فایبرگلاس بر روی ماهیچه می توانید از دو پودر و مایع عایق رطوبتی MCI به نسبت مشخص استفاده نمایید و با استفاده از قلموی رنگرزی به اجرای عایق رطوبتی مخطوطی اقدام کنید.

آب بندی با اجرای ماهیچه سیمانی به روش سنتی با استفاده از ملات و یا بتن آماده

این روش برای مخازن و استخرهای بزرگ و وسیع به دلیل مقرون به صرفه بودن گزینه مناسبی به شمار می آید که می توانید به صورت ماهیچه کشی اجرا کنید. در استخرهایی با ابعاد بزرگ می توانید بتن آماده با عیار ۳۵۰ تا ۴۰۰ تهیه کنید و  حدود ۱۰ تا ۲۰ درصد وزن آب داخل آن از چسب بتن ویژه برای اجرای ماهیچه کشی استفاده کنید. در این روش نیز توصیه می شود تا پس از اجرای ماهیچه سیمانی یا بتنی از نوار فایبرگلاس جهت پوشاندن ماهیچه استفاده کرد و عایق رطوبتی MCI را بر روی آن اجرا نمایید.

 

نوشته های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *